20 Ekim 2014 Pazartesi

Spor da Beslenmenin Önemi

Yeterli ve dengeli beslenmek hayatını sıhhatli sürdürmek isteyen her insan için ciddiyet taşımaktadır. Sporcular arasında bu durum farklı değildir. sağlıklı beslenme, sporculara performans artışı, üst düzey konsantrasyon ve motivasyon sağlarken, yetersiz ve dengesiz bir diyet sıhhat problemlerine ve performans düşüklüğüne neden olabilir.
sıhhatli bir diyete sahip olan sporcuda yapılan antrenmanın etkinliği maksimuma ulaşır ve sporcu kendini zinde hisseder. Yeterli ve dengeli bir diyet, hastalanma ve sakatlanma riskini minimuma indirirken, yarış yahut sakatlanma sonrasında toparlanma süresini kısaltır. Kilo kategorilerine göre yarışan sporcular için yeterli ve dengeli bir diyet gövde ağırlığını korumakta ve vücut yağı oranını minimum tutmakta yarar sağlar.

Dünya üstünde yapılan araştırmalar sonucunda bazı besin öğelerinin ve sıvının sporcuların başarısında etkin bir rol oynadığı kanıtlanmıştır. Kendisine müsait diyeti takip eden sporcuların antrenmanlar sırasında daha geç yoruldukları gözlenmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda, kendi kişisel özelliklerine ve yaptığı spor faaliyetine uygun bir diyet tüketen, dayanıklılık sporları ile uğraşan sporcularda yekün yarışma süresinin kısaldığı ve performansta artış gözlenmiştir.
Dünyada sporcu beslenmesinin önemi anlaşıldıktan bu güne geçen süreçte, sporcuların birçoğunun vitamin ve mineral suplementalarına (gıda desteklerine) ve ergojenik yardımlara olan hevesi artmıştır. lakin nebati besinlerin ve dengeli bir diyetin daha yararlı bulunduğu su götürmez bir gerçektir. nedeni ise dengeli bir diyet sporcunun yalnızca performansını arttırmakla kalmaz, ona hayat boyu sağlık ve zindelik vaat eder

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder