24 Ekim 2014 Cuma

Spor Salonunu Nasıl Seçmelisiniz ?

Spor salonu seçimi, gerçek bir spor hayatına başlamak ve sürdürmek için önemli bir başlangıçtır. Belki de geleceğin şampiyonu veya geleceğin ünlü bir atleti kusursuz bir başlangıç yapmaktan uzak kalacaktır.

Spor salonu seçimi esnasında göz önünde bulundurulması gereken birden fazla ölçüt bulunuyor, ama ben en önemli olanlarına dikkat çekmeye çalışacağım.

Spor Salonu Yasal Mı?
Günümüzde, fitness ve vücut geliştirmeye artan ilgi, yanlış beslenmenin neden olduğu kilolardan kurtulma fikri ve sağlıklı yaşamın anahtarı olan spora yönelme vasıtası ile çevremizde çok çeşitlispor salonu açılmaya başladı. Salonların açılabilmesi için gerekli mercilerden gerekli belgelerin alınması ve en sonunda verilen iznin onaylanması ile salon hizmet vermeye başlayabiliyor.

Belgelerin ve işlemin ne olduğuna uzun uzun girmeyeceğim, zira açılan salonun amacına ve içeriğine göre sahip olunması gereken belgeler ve içerisinde bulundurulması gereken zorunluluklar değişim gösteriyor. Fakat bu büyüyen sektörde merdiven altı diye tabir edilen salonların da hızla arttığını göz önünde bulundurmak ve gideceğiniz salonun yasal izin ve gerekli işletme belgelerine sahip olup olmadığını kesinlikle kontrol etmek gerekiyor. Dikkat etmeniz gereken bence en önemli kıstas bu olmalı. Çünkü yasal bir salonda her zaman bir sorumlu ve sizin sorularınıza cevap verecek kayıtlı bir isim bulunmaktadır. Olası bir şikâyet veya memnuniyetsizlik halinde basitçe prosedürünüzü halledebilir ve sonuca erişebilirsiniz.

Spor Salonunda Bulunan Antrenör&Eğitmen Ne Durumda?

Evet, aynen okuduğunuz gibi, antrenör ne durumda? Yani gerçekten antrenör mü? Yoksa ben bu işten anlarım diyen birisini salon sahibi işe mi almış? Bu hususları iyi biçimde irdelemek gerekir. Salonda bulunan antrenörden ne tip bir belgesi olduğunu sormak ve bunu görmeyi istemek en en doğal hakkınız. Ülkemizde özel kuruluşlar ve federasyonlar tarafından eğitmenlik belgeleri verilmekte. Verilen belgeleri alabilmek için belli bir eğitim ve sonrasında sınavdan etkin olmak gerekiyor. Özellikle federasyonlar tarafından verilen antrenör belgeleri, üniversite hocaları ve üst kademe antrenörler tarafından veriliyor ve kursiyerler sınava tabi tutuluyor, sonucunda etkin olanlara antrenörlük belgeleri veriliyor. Eğer sınavı geçemezseniz belge alamıyorsunuz. Bu nedenlerden kaynaklı antrenör belgesi olan eğitmenlerin bulunduğu salonları tercih etmekte yarar var. Salonların bir çoğunda, antrenör belgesi olmayan genç sporcuların çalıştırıldığını göz ardı etmemek gerekir.


Spor Salonuna Gelen İnsan Portföyü

İnsanları katiyen ancak katiyen ayırmadığımız belirterek paragrafa başlamalıyız ki burada bir yanlış anlaşılma olmasın, Fakat bu konuyu ele alırken, insanların yapısından bahsetmemek olmazdı. Sizin amacınız sessiz sakin ve hafif bir lounge müzik eşliğinde,30-40 dakikalık hafif dozda ağırlık çalışmaları yapmak ve günün gerilimini atmak olabilir. Siz bu amaca sahipken yüksek seste metal müzik çalan, büyük yarı ağabeylerin bol sıfırlı kiloları duvarlara vurduğu bir salona giderseniz, gerilim seviyeniz birazcık artabilir.

Siz büyük ağırlıklar ile clean, jerk gibi egzersizler yapmayı planlayarak teyzelerin örgü ördüğü minik şirin bir fitness salonuna üye olursanız barbell yerine teyzelerin pazar çantalarını kaldırabilirsiniz. Bu nedenlerden kaynaklı kendi hayal ettiğiniz çalışma standartlarına makul ve sizinle antrenman arkadaşı olabilecek kişilerin bulunduğu salonları tercih etmek akıllıca olacaktır.

Spor Salonunun Yoğun Saatleri ve Malzeme Durumu

Sizin salona gidebileceğiniz saatler az çok bellidir. İşiniz, okulunuz ya da ev işleri gereği günün belirli zaman Aralıklarında salona gidebilirsiniz. Bu saatler belki de çevrede bulunan insanların da salona geldiği saatler olabilir. Gitmeyi planladığınız salonun yoğun ve nadir saatlerini gözlemlemeli bu konu ile ilgili bilgi almanız gerekiyor. Kendinize ayıracağınız kısa vakitte kalabalık bir salonda sıra beklemek istemezsiniz galiba.

Her salonun sahip olduğu alana ve içeride bulunan malzeme sayısına göre aynı anda içeride bulundurabileceği müşteri ve sporcu sayısı hemen hemen bellidir. Gitmeyi düşündüğünüz salon bu durumu zorlamaya ve içeriyi minibüs havasına sokmaya kararlıysa bunu yeniden düşünmelisiniz. Antrenman esnasında bir alet başında bekleyen beş kişi, sizin set ve dinlenme sürelerinizi tamamıyla alt üst eder.

Spor salonu içerisinde yeterli ekipman ve malzeme bulunmalıdır. Özellikle çok kullanılan barbell, dumbell, sehpa gibi sık kullanılan bazı aletlerin çok sayıda olmalıdır. Değişik antrenman ve çalışmalara imkân sağlayacak, kettlebel, trx, egzersiz bandı, swissball vs. gibi ekipmanların da bulunması önemlidir.

Spor salonu içerisinde kendi başınıza yerde çalışabileceğiniz, streching yapabileceğiniz bir bölümün olması önemlidir. Bazen yalnızca yer çalışması yapmak istersiniz ve bunun için makineler arasında kalan minicik bölgeye sıkışırsınız, tatsız ve sıkıcıdır. Bu tip bir boş alanın dışında ufak de olsa, yüksek bir yerden ağırlığı bırakabileceğiniz, sesi emen, dayanıklı ve ağırlığa zarar vermeyecek bir bölümün de olması önemlidir. Bazen, dumbellı atmanız gerekebilir.

Spor Salonunda Bulunan Alet ve Ekipmanların Güvenliği 

Evet, spor salonunda bulunan metal aletler, makineler, barlar, kablolar zaman içinde aşınır ve özelliğini yitirebilir. Bu konular ve kritik cihazlar belli periyotlar ile kontrol edilmelidir. Bu kontrollere dair dosyaları görmek isteyebilir ya da bu konular ile ilgili sorular sorabilirsiniz.

Diyelim ki; bench press çalışması yapıyorsunuz ve maksimal yüklenme uygulamak istiyorsunuz, 130kg civarında bir yük bulunan barı elinize aldınız 1 yeniden yaptınız ve ikinci yeniden başlarken gücünüzün yetmeyeceğini hissettiniz ve son bir atılım ile barı durması gereken çentiğe sertçe bıraktınız. Çok düşük bir olasılık olsa da, çentikte bakımsızlıktan kaynaklanan gevşeme çatlama ya da metal yorgunluğu olabilir ve bu çentik o şiddetli çarpmanın etkisi ile aniden kırılabilir. Sizce 130 kg takılı olan bar nereye düşer? Ya sehpayı dengede tutan bir vida gevşemişse ve tam 130 kg yi elinize aldığınızda aniden dengeniz bozulur ise?

Kaya tırmanışı yapan insanlar, dağcılar belirli zaman kullandıkları emniyet halkası, sekizli halka gibi metal ekipmanın röntgenini çektirerek, oluşmuş minik çatlak ve kırıkları belirleme ederler. Eğer böyle bir durum varsa o ekipmanı kullanmazlar. Yüzlerce metre yükseklikte kendinizi asacağınız küçücük halkada çatlak olmasını kimse istemez. Ağırlık çalışılan bazı aletler de buna benzer özellikler gösterir.

Spor salonunda resim olarak güvenlik işaretleri konulmuş olabilir, ama malzemenin uygun ve belli bir periyotta kontrol edilmesi ve güvensiz bir durum oluşturmayacağına düşünce getirilmesi gerekmektedir. Bu durum hiçbir yerde zorunluluk olarak yazmasa da ilgili salon işletmenleri hassas izlerler.

Spor Salonunda Soyunma Odası, Dolap Sayısı, Duş, Wc, Havalandırma ve Hijyen

Spor salonu açılması için gereken minimum sınırlar, maalesef ki müşteri sayısına ve beklentisine yanıt vermemektedir. Mutlaka soyunma odalarını, dolapları, duş ve wcleri üye olmadan önce görün. Hijyen ya da fiziki görünüm açısından içinize sinmeyen bir durum varsa diğer bir salon bulmayı deneyin.

Sonuç olarak, gideceğiniz spor salonu seçiminde çok fazla kıstas var. Fakat bu seçeneklerin en önemlisinin, hoş renkler, gıcır gıcır malzemeler yakışıklı/hoş eğitmenler olmadığını anlatmaya çalıştık. Umarız gönlünüze göre antrenman yapabileceğiniz ve rahat hissedebileceğiniz bir salonda çalışma imkânı bulursunuz, o zaman eğlence ve başarının nasıl da hızla geldiğini görebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder